Una habitació per a Agatha Christie

Tot i que l’acció d’En el Hotel Bertram no és prolífica en escenaris, Agatha Mary Clarissa Christie (Torquay, Devon, 1891-Wallingford, Oxfordshire, 1976) presenta un inevitable cant al clàssic Londres d’estil victorià, aquell que bona part de la gent té en l’imaginari col.lectiu i que ha estat divulgat per nombrosos llibres, pel.lícules i sèries de televisió. Un ambient tradicional i ranci, en què hi conviuen, d’entre altres, aristòcrates vells, religiosos i militars, d’entre altres perfils de personatges amb tendència a l’exentricitat. Tot això amanit amb una sèrie d’esdeveniments que, embolcallats en les bones maneres i esgrimint reputació, expliciten, amb el pas del temps, unes accions, certament, força sinistres. En aquest context, el llibre és una més que versemblant fotografia del joc d’aparences explícites a les classes socials amb major renda, amb el barri de West End, una àrea urbana de Londres que, de manera històrica, ha estat lloc de residència de les elits de la capital, com a teló de fons. Llegeixo En el Hotel Bertram en un volum publicat per Círculo de Lectores el 1996, formant part d’una col.lecció de dedicada a l’escriptora britànica. El nom original del llibre és At Bertram’s Hotel i va ser publicat, originalment en anglès, el 1965. La traducció és de Miguel Giménez Sales.

Sempre he admirat la capacitat que té un novel.lista de construir una història sostinguda; sense alts i baixos; que, internament, sumi un compilatori d’accions que, en un moment determinat, sàpiga donar un gir (a la manera de viratge) sense que pugui semblar imposat per mantenir l’interès del lector; i que, finalment, sàpiga resoldre, de manera efectiva, la finalització de tot allò que ha estat explicant. En el cas de les novel.les que han estat qualificades com de ‘misteri’, pren rellevància el binomi de saber trasbalsar el lector i, alhora, no marejar-lo excessivament. La trama argumental d’En el Hotel Bertram, de tall clàssic, és reforçada a partir de l’arribada de Miss Marple, un dels personatges més coneguts de la novel.lista anglesa, a l’establiment hoteler invitada pel seu nebot Raymond, que és escriptor. Miss Marple, una tòpica mestra soltera d’edat avançada, no és una clienta nova de l’hotel i, segurament, per deformació professional, observa amb atenció tota una galeria de personatges i fets que hi cohabiten. De fet, l’argument d’En el Hotel Bertram és, metafòricament, un continu d’obrir i tancar portes, que l’autora sap rellegir magistralment amb la finalitat de presentar una història unitària i ben cohesionada. No és difícil imaginar, només llegint el text, cadascuna de les escenes que, finalment, provoquen que el lector consideri que el citat hotel és, realment, un curiós espai de successos, almenys, poc habituals. Això és una aptitud evocadora que no tots els escriptors són capaços d’expressar.

 

Agatha3

Agatha Christie
Autor desconegut
http://es.wikipedia.org/wiki/Agatha_Christie

Des de l’inici, En el Hotel Bertram, que permet conéixer estereotips d’una part de la societat anglesa, és presentat com a un escenari força teatralitzat en què passen fets qualificables com a rars. L’intent d’assassinat d’Elvira Blake, jove i rica, i presentada com a una persona tímida, és, juntament amb uns robatoris, el punt d’inici d’una investigació policial en què Miss Marple hi participa activament. En aquest sentit, l’anciana, col.laborant amb els agents de Scotland Yard, és capaç de resoldre misteris a partir d’una observació molt detallada de la conducta de les persones. És, per tant, una persona analítica cap el seu context més immediat, una constant en les novel.les de Christie. L’estil redaccional de l’autora té, sense dubtar, un gust pel detallisme en la descripció dels personatges, no només en l’aparença física sinó també en la personalitat. Això, remarcar les característiques psicologiques ajuda, i molt, a descriure el personatges, més enllà de l’aparença física. Els diàlegs, sempre formals, també ajuden a construir la imatge mental dels protagonistes. El que més sorprèn d’ En el Hotel Bertram és la capacitat d’entrellaçar històries paral.leles en un mateix espai. Això provoca que el volum sembla, aparentment, una barreja sense massa sentit. Però, a través d’una lectura atenta, esdevè un crisol ben tramat de vides conjugades en què no queda clar les intencionalitats de cadascú. És això el que atrau l’atenció dels fans de la novel.lista anglesa: les vides paral.leles en què el final no sempre és l’esperat. A més, els girs que, llegint, el lector assumeix en la història permet potenciar una capacitat de sorpresa intrínsicament relacionada amb el gènere al qual pertany.

Tot i que, de manera fàcil i natural, Agatha Christie pot ser qualificada de novel.lista carrinclona per les noves generacions de lectors, l’escriptora continua siguent un dels autors de referència des del punt de vista estilístic, i formació i desenvolupament de la trama argumental. Hi ha dos aspectes que, crec, cal destacar. Per una banda, insisteixo, la capacitat de desenvolupar la història de manera relligada, continuada (és a dir, sense sobresalts ni buits al llarg de gairebé 300 pàgines); i, per l’altra, el detallisme amb què descriu, sobretot, la personalitat dels individus. Això aboca a que, alhora, Christie expressi una capacitat, no a l’abast de massa escriptors, de crear ambients utilitzant, només, la paraula escrita. Són per aquests motius, d’entre altres, que la lectura dels clàssics, com ara la creadora de Miss Marple, és interessant pels seguidors d’aquest, i qualsevol altre, gènere literari. En aquest context, també cal remarcar que Agata Christie és una de les firmes que ha aconseguit més difusió amb la publicació dels seus llibres. La primera novel.la que va publicar va ser, al 1920, The misterious affair at Styles.

 

Joaquim Bohigas i Mollera

Comparteix aquesta entrada
  2 respostes a Una habitació per a Agatha Christie
  1. new york psychic readings Respon

   Just simply because you like someone is no reason to let them
   make your decisions for you. Is it the credit score cards that are evil or the people that abuse them?

   You could lose a near friend so wait for the proper time.

   Here is my site … new york psychic readings

  2. std test over the counter Respon

   If you need any more intelligence, do not hesitate to get in touch with a doctor or sexual well being nurse.
   Genital herpes can easily be handled by antiviral medicines.
   An affirmative means she’s received the hots for you.

   Feel free to visit my homepage :: std test over the counter

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *