«Els ponts de Madison County»: de sobte, un foraster

Els ponts de Madison County, de Robert James Waller (Rockford, Iowa, 1939), enganxa (concepte que he manllevat de converses amb lectors) perquè és una història simple i tothom, o gairebé, en voldria ser un dels protagonistes. Una consideració que podria ser una conveniència estereotipada però que, en aquest cas, està, ben sincerament, carregada d’arguments. Sobretot, en un moment clau de la novel.la, categoritzable com a romàntica, en què l’acció sospesa entre posar punt i final a l’aventura amorosa-sexual (i continuar una trajectòria vital difícilment modificable) o trencar amb tot per iniciar una nova vida. El text versa sobre la relació que mantenen, durant pocs dies, el fotògraf Robert Kincaid i Francesca Johnson, mestressa de casa, en un petit municipi d’Iowa, als Estats Units rural. Una trobada casual entre dos maneres d’entendre l’existència (dubto que, en els personatges presentats, sigui certament buscada) i que, finalment, provocarà significatius interrogants sobre aquesta expressats en la dualitat continuitat/canvi que, sovint, es presenta en diferents àmbits de la vida personal i col.lectiva. Llegeixo la trama en una edició de butxaca publicada per Columna el 1995. La traducció, de l’original The bridges of Madison County, és de Dolors Udina.

No és gens agosarat defensar que l’èxit que, aleshores, va tenir Els ponts de Madison County recau en la presència de personatges antagònics i que, alhora, saben trencar la paret que tenen al davant a fi de poder expressar-se tal com senten. El fotògraf de 52 anys, representaria, en aparença, la llibertat en estat pur. Allò que molts desitgen i que, en topar amb la realitat, queda en un supòsit. No només en l’aspecte personal sinó també en el professional. Una vida poc convencional que, pretesament escollit, li permet tenir la vida que ell vol. O, almenys, semblant a la que voldria. En canvi, Francesca, de 45, és el cas contrari. D’origen italià, la novel.la la presenta com una dona amb una existència previsible a redós d’una convencional família de classe mitjana nordamericana que viu en un estat conservador, en què les aparences són sempre rellevants. La coincidència casual entre ambdós fa esclatar, amb estranya celeritat, una relació atiada potser perquè cadascú estava desitjant que arribès. 

Tanamteix, aquesta relació esporàdica té un final, en el moment que torna espòs i fills de Francesca en acabar un viatge per assistir a una fira ramandera. Robert James Waller escull l’opció que els protagonistes retornin a la seva vida anterior, encara que deixant molt clar que els ha marcat, per sempre, la seva existència. Potser hi ha temor a fer un pas endavant? El text transmet, en diferents moments, el concepte de la por als sentiments, del jo en l’estat màxim, que, certament, poden ser motiu de canvis inesperats i dubtes de futur. Per tant, Els ponts de Madison County creu més raonable amagar-los, sense que arribin a ser públics. El pas del temps converteix uns fets plens de passió en un record que els guia fins el final de les seves vides, i que els compromet més enllà de la mort.

Clean Eastwood va dirigir, al 1995, una pel.lícula inspirada en la novel.la de Robert James Waller. Protagonitzada per ell mateix i Meryl Streep, aquesta va rebre una nominació a l’Òscar a la millor actriu.

 

Joaquim Bohigas i Mollera

Comparteix aquesta entrada

    Deixa un comentari

    L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *